5 Nationale valuta’s die Bitcoin absoluut verpletteren in 2020

De prijs van Bitcoin is sinds begin 2020 met 50% tot 128% gestegen ten opzichte van de wereldwijde valuta’s en analisten denken dat de trend zich zou kunnen voortzetten.

Gegevens van een pseudonieme analist vergeleken de prestaties van Bitcoin (BTC) ten opzichte van de wereldwijde valuta’s sinds begin 2020.

De gegevens tonen aan dat BTC met 50% tot 128% is gestegen ten opzichte van de belangrijkste valuta’s ter wereld.

De analist zei:

„Update over de bitcoin-prijs in verschillende valuta’s en over verschillende tijdsbestekken. Laten we beginnen met YTD, de prijs is gestegen van 57% in de EU naar 100% plus in Argentinië, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland, Turkije etc. (de prijzen zijn gebaseerd op de officiële wisselkoers van de USD en kunnen in werkelijkheid verschillen)“.

Bitcoin heeft aanzienlijk beter gepresteerd tegen devaluerende valuta’s, vaak met hoge inflatiecijfers. De Argentijnse peso noteerde bijvoorbeeld 53,9% in 2019, de hoogste in meer dan 30 jaar.

Tegenover de Braziliaanse lire en de Argentijnse peso boekte Bitcoin Code 128,4% en 103,5% winst. Het digitale activum boekte ook een winst van 56% tot 69% ten opzichte van reservevaluta’s als de Amerikaanse dollar en de euro.

De Venezolaanse bolivar daalde ook sterk ten opzichte van de Bitcoin te midden van ongecontroleerde hyperinflatie. Het onstabiele karakter van veel economieën in Latijns-Amerika leidt vaak tot nieuwe hoogtepunten voor peer-to-peer Bitcoin-transacties in Venezuela en Argentinië.

Zou Bitcoin in potentie een hedge kunnen worden tegen de inflatie?

Sinds begin 2020 hebben prominente Wall Street-investeerders, zoals miljardair Paul Tudor-Jones, Bitcoin beschreven als een potentiële hedge tegen inflatie. MicroStrategy, een beursgenoteerde onderneming in de VS met een miljard dollar, heeft onlangs ook voor $250 miljoen aan Bitcoin gekocht als haar belangrijkste schatkistpapier.

De sterke prestaties van Bitcoin ten opzichte van alle wereldwijde valuta’s op jaarbasis zouden het argument kunnen versterken dat BTC zich ontwikkelt als een waardeketen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de Bitcoin-prijs meer is gedaald dan enige andere grondstof of index in maart 2020. Dit gebeurde toen de prijs met 65% daalde tot $3.596 op BitMEX.

Desondanks heeft Bitcoin een sterke opleving laten zien, met een jaarlijkse stijging van meer dan $12.400 en een stijging van 244% op de piek van de maand. De pseudonieme analist benadrukte het sterke momentum van BTC en voegde daar nog aan toe:

„Bitcoin crashte harder dan enige andere grondstof of index eerder dit jaar. Zeer weinig indexen of activa hebben die verliezen teruggewonnen. Intussen is de Bitcoin in alle valuta’s gestegen vanaf medio februari. Van 6% in Zweden naar 50% in Brazilië en Zambia.“

De Bitcoin-prijs zou kunnen profiteren van de economische onzekerheid
Op basis van de positieve prijstrend van BTC en zijn sterke prestatie ten opzichte van de reservevaluta’s geloven de strategen dat Bitcoin zou kunnen blijven bloeien in de huidige economische onzekerheid.

Meltem Demirors, de chief strategy officer van CoinShares, zei:

„Dus waar zit bitcoin in de economische cyclus? In perioden van economische onzekerheid en dollarzwakte zal Bitcoin waarschijnlijk op dezelfde manier profiteren als goud. Als de financialisering van Bitcoin doorgaat, zal het niet in staat zijn om geïsoleerd te blijven van het financiële systeem“.

Sommige analisten stellen dat in plaats van een aanzienlijke waardestijging van Bitcoin, de waarde van de wereldwijde valuta’s is gedaald ten opzichte van BTC en andere activa zoals goud.